Definitie personala pentru standardul bull terrierului

ASPECT GENERAL

Caine cu aspect robust, fara a fi greoi, exprima forta si agilitate in miscare. Un bullterrier este foarte atasat de familie si face tot felul de ghidusii pentru a intra in gratiile stapinului. Cei care detin un bullterrier nu vor spune niciodata ca se plictisesc.

COMPORTAMENT

Chiar daca in majoritatea timpului se comporta ca un clown, un bullterrier poate fi un bun caine de paza, impresionind prin aspectul sau impozant. Un lucru foarte important, un bullterrier nu latra niciodata fara motiv, putind fi tinut foarte bine si in apartament fara sa deranjeze vecini cu latratul. Daca este bine educat, se impaca foarte bine si cu alti caini, dar este de preferat ca masculii sa fie supreveghiati, deoarece din dorinta de a domina pot sari la bataie. In concluzie se poate spune despre un bullterrier ca este un caine gigantic intr-un invelis micut, fiind un temerar ce nu se sperie de nimic, si-si iubeste stapinul la nebunie.

TIPURI DE BULLTERRIERI

Datorita combinarii mai multor rase pentru obtinerea bullterrierului, in cadrul acestei rase putem intilni mai multe tipuri: tipul bull, tipul dalmatian, tipul intermediar sau mixt ,tipul terrier. Fiecare din cele patru tipuri se diferentiaza prin ceva.

Tipul Bull este cel mai masiv,avind o musculatura foarte dezvoltata, insa este mai putin elegant. Tipul Dalmatian este inalt pe picioare, destul de elegant, insa putin cam lung si nu foarte musculos, avind mai degraba aspectul unui caine gras.

Tipul intermediar sau mixt este dupa opinia mea idealul de bullterrier, fiind destul de elegant in miscare, avind o musculatura dezvoltata si destul de inalt pe picioare astfel incit lasa in acelasi timp impresia unui caine agil dar si puternic.

Tipul terrier este de asemenea deosebit de elegant, agil, dar nu indeajuns de masiv pt gustul meu.

 

Descrierea bullterrierului

CAPUL - Reprezinta particularitatea rasei, avind o forma de minge de rugby. Privit din fata trebuie sa fie cit mai plin, fara goluri. Bullterrierul nu are stop, convergenta capului fiind lin descendenta catre trufa. Acest caracter nu trebuie sa fie prea exagerat.

URECHILE - Sunt triunghiulare, erecte, situate sus pe cap, astfel in cit bisectoarele duse din virful lor sa fie pe cit posibil paralele.

OCHII - Sunt mici, oblici aproape triunghiulari, bine implantati in orbite, de culoare foarte inchisa. Prelungirea dusa de la baza ochilor atinge marginea exterioara a urechilor.

ZONA FACIALA - Contrar a ceea ce spun multi, un bullterrier are un facies deosebit de expresiv, putind exprima surprinderea, tristetea sau bucuria. Maxilarul este foarte puternic, iar pe partea superioara aproape de trufa prezinta o denivelare numita finish roman. Nu toti bullterrieri au acest finish, dar este de preferat sa-l aiba deoarece acest lucru confera un aspect mai convex capului. Mandibula trebuie sa fie puternica si bine evidentiata. Babinele acopera in totalitate dantura, fara a fi de tip molosoid. Dantura este completa si muscatura in foarfeca, dar se accepta si muscatura in cleste la exemplarele de foarte buna calitate. Trufa este mare si neagra in totalitate. Zona faciala este vizibil mai lunga decit zona craniana. (vezi fig.1a,1b)

GITUL - Este puternic si totodata elegant, arcuit, putind fi asemuit cu cel al unui cal. Nu prezinta salba. Gitul se continua cu greabanul care este bine marcat.

CORPUL - Trunchiul unui bullterrier este robustcu coaste bine arcuite, chiar rotunjite, zona renala scurta (putin mai lunga la femele). In zona renala nu prezinta subtiere, iar linia inferioara urca foarte putin in aceasta zona. Pieptul unui bullterrier este bine dezvoltat in toate cele trei dimensiuni.

MEMBRE ANTERIOARE - Au umeri bine angulati si musculosi. Antebratele sunt puternice, drepte si paralele. Labele sunt mici si compacte.

MEMBRE POSTERIOARE - Sunt deosebit de musculoase in zona coapsei, dind bullterrierului un aspect de culturist. Genunchi sund bine angulati cu jareti perpendiculari pe sol si paraleli intre ei. Labele sunt mici si compacte.

COADA - Este prinsa mai jos,de lungime medie robusta purtata drept sau oblic ridicata.

PARUL SI ROBA - Parul bullterrierului este putin mai aspru,aderent pe corp, fara a forma virtejuri, exceptie facind zona pieptului unde se pot forma mici virtejuri. Pielea bullterrierului nu formeaza pliuri, doar pe frunte cind este atent pot aparea cute. Culorile admise sunt alb, tigrat, tricolor (alb,maro,negru), si maro(de la galben la maro-roscat). Nu se admit pete pe roba alba, iar la exemplarele colorate, doar la cele de foarte mare calitate.

MISCARE SI ALURI
In miscare bullterrierul trebuie sa lase impresia unui caine deosabit de energic, nu apatic sau fricos. Privit din fata in mers, ar fi de preferat sa nu se vada decit membrele anterioare. Privit din spate static, membrele trebuie sa fie paralele (fig.2a), dar in mers pot sa se apropie de axa mediana (fig.2b). Alura preferata este trapul.

Vezi standardul bullterrierilor